Архів за 2023 рік
Архів за 2022 рік
Архів за 2021 рік
Архів за 2020 рік
Архів за 2019 рік
Архів за 2018 рік
Архів за 2017 рік
Архів за 2016 рік
Архів за 2015 рік
Архів за 2014 рік
Архів за 2013 рік
Архів за 2012 рік
Архів за 2011 рік

Семінар вихователів закладів дошкільної освіти міста

29.03.2019 | Розмістив: С.В. Ковтун

27 березня 2019 року на базі Люботинського навчально-виховного комплексу «загальноосвітній навчальний заклад І-ІІІ ст.. – дошкільний навчальний заклад» № 2 відбувся семінар для вихователів закладів дошкільної освіти міста на тему «Основні аспекти організації життєдіяльності дошкільника на передшкільному етапі» і мав на меті ознайомити з досвідом роботи з підготовки старших дошкільників до шкільного навчання. Для досягнення мети були визначені завдання: розглянути практичні аспекти освітньої діяльності вихованців старшої групи; ознайомити на практиці з методикою використання предметних дидактичних посібників (лего, танграми, ребус-метод); сприяти підвищенню компетентності та обізнаності педагогів щодо підготовки дітей до шкільного життя.

Організаційний блок, що розпочав методичний захід, було побудовано у формі ранкової зустрічі «В колі друзів» (Блізнякова О.А., методист), яка передбачала виконання вправ: «Якби я…» з продовженням фрази: «Якби я була квіткою, то була би…, тому що…», «Чарівна скринька» (Концепція НУШ, Освітня програма «Впевнений старт»), «Паркан оголошень» (очікування). Під час роботи учасники шукали шляхи поєднання дошкільної освіти із навчанням першокласників за новими програмами.

Інформаційно-презентаційний блок був представлений вправою «Нормативний пазл», під час якого учасники семінару повинні були розподілити картки між малюнками, створюючи Портрет випускника закладу дошкільної освіти та Портрет випускника першого класу. Байдужих не було, всі працювали наполегливо та відповідально – і отримали чудовий результат спільної роботи, продемонстрував свою знання, уміння та навички. Це стало містком для переходу до міні-лекції «Забезпечення наступності між ЗДО та НУШ», під час якої педагоги були ознайомлені з ключовими компонентами формули успішної Нової української школи, принципами побудови дошкільної та початкової освіти, спільними вимогами Базового компонента дошкільної освіти та Державного стандарту початкової освіти, провідними видами діяльності дітей старшого дошкільного віку та першокласників.

Практичний блок семінару був представлений проведенням заняття в старшій групі: квест-гра «До Країни Мудрості», фестивалем методичних знахідок (Трофімова Г.В.) та методичною лабораторією «LEGO – цеглинки для розвитку дитини» (методист Блізнякова О.А.). За допомогою вміло підібраних дидактичних ігор, ігрових прийомів та розвивальних вправ протягом заняття підтримувалась атмосфера зацікавленості, допитливості, самостійності. Діти демонстрували обчислювальні навички, конструктивні та комунікативні здібності, наполегливість у вирішенні поставлених перед ними завдань. Саме використання квесту, як методу стимулювання і мотивації пізнавальної діяльності дітей засобами ігрової діяльності, сприяло переключенню уваги з одного виду роботи на інший, дозволило виявити потенційних лідерів, а саме головне – отримати позитивні результати діяльності дітей

Під час фестивалю методичних знахідок вихователь Трофімова Г.В. представила дидактичний матеріал, який використовує у своїй роботі, та поділилася своїми ідеями щодо шляхів формування особистісних якостей дитини, що слугують основою успішності у подальшому навчанні. 

Завершився практичний блок методичною лабораторією «LEGO – цеглинки для розвитку дитини».  Під чітким керівництвом методиста Блізнякової О.А., вдало підібраних вправ учасники семінару апробували на собі різні види діяльності  за методикою «Шість цеглинок» з точки зору освітньої програми «Впевнений старт» (мовленнєву, пізнавально-дослідницьку, конструктивну, продуктивну, особистісний розвиток). Кожен з присутніх отримав певний досвід роботи з конструювання, з формування просторових уявлень дитини, вдосконалення зорово-моторної координації, а також на собі відчув величезний потенціал розвивальних можливостей конструктивної діяльності. Враження, емоції від роботи, спілкування були щирими. Учасники семінару  виразили велику вдячність Олені Анатоліївні за цікаво побудовану роботу лабораторії, за ті знання, які отримали, за творчість і оригінальність в представленні матеріалу.

Підвела підсумки семінару методист ММК Клименко О.М.; учасники щиро подякували адміністрації Люботинського НВК № 2 за організованість, підготовку і проведення семінару.

Переглядів: 556 Повернутись