Архів за 2023 рік
Архів за 2022 рік
Архів за 2021 рік
Архів за 2020 рік
Архів за 2019 рік
Архів за 2018 рік
Архів за 2017 рік
Архів за 2016 рік
Архів за 2015 рік
Архів за 2014 рік
Архів за 2013 рік
Архів за 2012 рік
Архів за 2011 рік

Навчання вчителів початкових класів у рамках виконання концепції Нової української школи

01.11.2018 | Розмістив: С.В. Ковтун

У компетентністній формулі НУШ провідне місце відводиться вчителям нової формації. Тобто тим, які перебувають в авангарді суспільних і освітніх перетворень і є агентами сучасних змін.

Ознайомленню вчителів 2-4-х класів із основними положеннями Концепції «Нова українська школа» відповідно до основних напрямів державної освітньої політики, нового Державного стандарту початкової освіти були присвячені заняття, що проводилися в рамках регіональної програми «Особливості організації освітнього процесу в умовах упровадження нового Державного стандарту початкової освіти».

Упродовж вересня та жовтня 2018 року 13 вчителів четвертих класів ЗЗСО міста Люботина разом із колегами закладів освіти Харківського району навчалися на базі Пісочинського колегіуму. Педагогами-тренерами Малінкіною В.М., Блізняковою О.А., Риндіною О.М. та Рудічевою К.Ю. були проведені тренінги, інтерактивні лекції та практичні заняття. За десять навчальних днів через інтерактивні вправи, дискусії та практичні роботи педагоги змогли опрацювати зміст нового Державного стандарту початкової освіти та модельних навчальних програм; ознайомитись з методикою проведення ранкових зустрічей, питаннями щодо ролі учителя у організації освітніх осередків та створенні психологічно безпечного середовища, забезпеченні права вибору дитини, формуванні спільних цінностей та шляхами реалізації принципів педагогіки партнерства через співпрацю з батьками. Під час занять-тренінгів вчителі брали активну участь у обговоренні питань шляхом участі у «Мозковому штурмі» та «Керованій лекції», створювали правила та виконували цікаві вправи в рамках проведення «Ранкового кола»; вчилися створювати «Асоціативний кущ», «Сенкан», порівнювати матеріал за допомогою «Діаграми Венна»; ділилися своїми враженнями від занять у «Щоденнику вражень».

Вчителі 2-3 класів також включилися у процес вивчення стратегій Нової української школи, щоб вже зараз набувати навичок застосування новітніх методик в освітньому процесі. Для них на базі Люботинської гімназії № 1 відбувся спецкурс-тренінг за регіональної програмою, що розроблена методистами та провідними викладачами КВНЗ «Харківська академія неперервної освіти». Педагоги-тренери Блізнякова О.А. (методист ММК) та Міщенко М.А. (заступник директора з НВР Люботинської гімназії № 1) розповіли вчителям про концепцію НУШ, нові ролі й завдання вчителя. Під час практичних занять розглянули методики навчання дітей грамоти й математики, опанували питання як розвивати критичне мислення і правильно підходити до інтегрованого навчання. Крім того, вчителі ознайомилися з методиками застосування LEGO на уроках та як загалом знаходити ігровий підхід до навчання.

Завдяки проведеним заходам учителі розширили знання щодо основних напрямів реформування освіти, визначених Концепцією «Нова українська школа», особливостей форм і методів навчання учнів відповідно до змісту нового Державного стандарту.

 

                                                         Блізнякова О.А., методист ММК

Переглядів: 393 Повернутись